ELS CALCUMONSTRES

Aquesta és una activitat que ens ha servit molt per treballar la simetria. Aprofitant unes carpetes de cartolina que estaven perdudes per l’escola amb data 1993-1997, arrugades i ratllades per alguna de les seues cares, vam decidir dibuixar per una de les parts netes, la meitat d’un ésser imaginari: marcià, monstre, etc.
DSC_0772 DSC_0770Després sols quedava obrir (desplegar) i descobrir el nostre ésser.

VIista general de calcumonstres

Un cop feta aquesta activitat que desenvolupa l’orientació espacial així com, fortament, la creativitat, vam decidir anar més enllà per afegir més contingut matemàtic a la mateixa.

Allà anem:

La boca de cadascun dels nostres monstres seria un símbol de suma (+) o de resta (-).

Primerament titularem «monstres simètrics» però, en afegir-ne el símbols de càlcul, un dels alumnes, motivat per aquest sistema actiu i participatiu d’aprenentatge, va decidr canviar-ne el títol pel de «Calcumonstres». Així, vam repartir ullets i «bluetack» entre l’alumnat. amb ells, havíem de crear sumes o restes amb el seu calcumonstre, depenent de la boqueta que hi tinguera.

Amb açò, cada part del calcumonstre es convertia en una part de l’operació :

sumand + sumand o, minuend – subtrahend.

Els ullets s’han pogut posar i llevar durant tot el curs, encara que a les fotos no s’aprecien perquè els vam haver de gastar per altra activitat. D’aquest mode, les sumes i les restes s’han pogut anar modificant. La nostra sessió setmanal de tallers matemàtics ha sigut interessantíssima amb aquesta activitat de què tots volien participar i crear-ne de nous, movent tan sols els ulls.

Poc a poc, s’han anat adonant així que el minuend no podia ser menor que el subtrahend perquè resultava una resta impossible.

Creant calcu monstres per  jugar amb els companys i amb l’assaig/error de sumes i restes corregides entre ells mateixos, s’ha reforçat molt el càlcul mental.

DSC_0771 DSC_0769

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

A %d blogueros les gusta esto: