Aquesta és una activitat que ens ha servit molt per treballar la simetria. Aprofitant unes carpetes de cartolina que estaven perdudes per l’escola amb data 1993-1997, arrugades i ratllades per alguna de les seues cares, vam decidir dibuixar per una de les parts netes, la meitat d’un ésser imaginari: marcià, monstre, etc.
Després sols quedava obrir (desplegar) i descobrir el nostre ésser.
Un cop feta aquesta activitat que desenvolupa l’orientació espacial així com, fortament, la creativitat, vam decidir anar més enllà per afegir més contingut matemàtic a la mateixa.
Allà anem:
La boca de cadascun dels nostres monstres seria un símbol de suma (+) o de resta (-).
Primerament titularem «monstres simètrics» però, en afegir-ne el símbols de càlcul, un dels alumnes, motivat per aquest sistema actiu i participatiu d’aprenentatge, va decidr canviar-ne el títol pel de «Calcumonstres». Així, vam repartir ullets i «bluetack» entre l’alumnat. amb ells, havíem de crear sumes o restes amb el seu calcumonstre, depenent de la boqueta que hi tinguera.
Amb açò, cada part del calcumonstre es convertia en una part de l’operació :
sumand + sumand o, minuend – subtrahend.
Els ullets s’han pogut posar i llevar durant tot el curs, encara que a les fotos no s’aprecien perquè els vam haver de gastar per altra activitat. D’aquest mode, les sumes i les restes s’han pogut anar modificant. La nostra sessió setmanal de tallers matemàtics ha sigut interessantíssima amb aquesta activitat de què tots volien participar i crear-ne de nous, movent tan sols els ulls.
Poc a poc, s’han anat adonant així que el minuend no podia ser menor que el subtrahend perquè resultava una resta impossible.
Creant calcu monstres per jugar amb els companys i amb l’assaig/error de sumes i restes corregides entre ells mateixos, s’ha reforçat molt el càlcul mental.