La ciència ens visita / Ciencia en el aula

Com bé sabeu, recentment s’ha conmemorat el dia de la xiqueta i de la dona en la ciència. Si aquesta efemèride és important és precisament perquè dones, haver-ne n’hi ha però la societat i els diferents moments històrics han mantingut la dona en un segon pla; sempre en l’ombra. Si per exemple parlem de Mileva Maric, pocs sabrem qui és però, en canvi en dir “la dona d’Einstein” i emprar aquesta expressió masclista, sí ens sonarà. Doncs Maric fou matemàtica i científica, a més de professora, i gràcies a ella, totes les teories d’Albert Einstein arribaren on van arribar.

A València també en tenim i hui, hem tingut la gran fortuna de comptar amb “Les físiques divertides”, Ana Cros Stötter i Chantal Ferrer Roca.

Ana és investigadora de la U.V. , catedràtica de física aplicada i autora de nombrosos articles científics.

Chantal és la primera directora del Departament de Física Aplicada i Electromagnesisme de la Universitat de València.

Ambdues, sí, sí, en femení, són reconegudes a nivell internacional no sols per les seues investigaciones sinó per fer de la física, una matèria divertida i inclusiva, d’accès universal per a totes les persones i més especialment per a la infància i l’adolescència.

Hui, ens han acostat alguns dels secrets que podem trobar en alguns trucs de màgia i hem pogut palpar, vore i comprovar com “no és màgia, és ciència”. Les càrregues magnètiques, les forces, l’electricitat estàtica… conceptes llunyans que, amb elles, són propers i divertits.

GRÀCIES, XIQUES!

________________________________

Como bien sabéis, recientemente se ha conmemorado el día de la niña y de la mujer en la ciencia. Si esta efeméride es importante es precisamente porque mujeres, haber, las hay pero la sociedad y los diferentes momentos históricos han mantenido la mujer en un segundo plano; siempre en la sombra. Si por ejemplo hablamos de Mileva Maric, pocos sabremos quién es pero, en cambio al decir “la mujer de Einstein” y emplear esta expresión machista, sí nos sonará. Pues Maric fue matemática y científica, además de profesora, y gracias a ella, todas las teorías de Albert Einstein llegaron donde llegaron.

En Valencia también tenemos, y hoy, hemos tenido la gran fortuna de contar con “Las físicas divertidas”, Ana Cros Stötter y Chantal Ferrer Roca.

Ana es investigadora de la U.V. , Catedrática de física aplicada y autora de numerosos artículos científicos.

Chantal es la primera directora del Departamento de Física Aplicada y Electromagnesismo de la Universidad de Valencia.

Ambas, sí, sí, en femenino, son reconocidas a nivel internacional no sólo por sus investigaciones sino por hacer de la física, una materia divertida e inclusiva, de acceso universal para todas las personas y más especialmente para la infancia y la adolescencia.

Hoy, nos han acercado algunos de los secretos que podemos encontrar en algunos trucos de magia y hemos podido palpar, ver y comprobar como “no es magia, es ciencia”. Las cargas magnéticas, las fuerzas, la electricidad estática … conceptos lejanos que, con ellas, son cercanos y divertidos.

¡GRACIAS, CHICAS!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s